Zupa kalafiorowa z kurczakiem

Składniki

  • kalafior średniej wielkości
  • upieczona pierś kurczaka, obrana ze skóry i kostek
  • 6 szklanek rosołu z drobiu (może być z koncentratu)
  • duży pomidor
  • szklanka śmietany
  • sól
  • przyprawa do zup
  • zielenina

Przygotowanie

Kalafior moczymy w wodzie z solą (aby wypłynęły muszki), dzielimy na różyczki, przekładamy do gotującego się rosołu. Po 3 min dodajemy drobno pokrojone mięso kurczaka i obrany ze skórki, pozbawiony pestek, pokrojony w kostkę pomidor. Gotujemy ok. 15 min – kalafior powinien być miękki, ale nierozgotowany. Na koniec przyprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia łączymy z dobrze roztrzepaną śmietaną i dodajemy zieleninę.

1 Comment

  1. Bożena

    Uwielbiam kalafior, a kurczaka też chętnie jem – na pewno wypróbuję ten przepis, już mi ślinka cieknie:)

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *