Składniki
- kalafior średniej wielkości
- upieczona pierś kurczaka, obrana ze skóry i kostek
- 6 szklanek rosołu z drobiu (może być z koncentratu)
- duży pomidor
- szklanka śmietany
- sól
- przyprawa do zup
- zielenina
Przygotowanie
Kalafior moczymy w wodzie z solą (aby wypłynęły muszki), dzielimy na różyczki, przekładamy do gotującego się rosołu. Po 3 min dodajemy drobno pokrojone mięso kurczaka i obrany ze skórki, pozbawiony pestek, pokrojony w kostkę pomidor. Gotujemy ok. 15 min – kalafior powinien być miękki, ale nierozgotowany. Na koniec przyprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia łączymy z dobrze roztrzepaną śmietaną i dodajemy zieleninę.
Uwielbiam kalafior, a kurczaka też chętnie jem – na pewno wypróbuję ten przepis, już mi ślinka cieknie:)