Zupa jogurtowo-miętowa

Składniki

  • 25 dag gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty (lub 1/2 łyżeczki suszonej)
  • 1,5 l bulionu mięsnego (może być z kostki)
  • 10 dag ryżu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 żółtko

Przygotowanie

Ryż wsypać do bulionu, gotować około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Wymieszać jogurt z żółtkiem, nie przerywając mieszania, powoli wlewać do zupy.

Zdjąć z ognia, przestudzić.

Stopić masło, wrzucić do niego posiekaną miętę (na kilka sekund).

Miętę z masłem dodać do zupy.

Przyprawić do smaku słodką papryką.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *