Zupa jarzynowa z mrożonych jarzyn

Składniki

  • porcja mrożonych jarzyn z brukselką
  • 1 l rosołu z drobiu (może być z koncentratu)
  • cebula
  • łyżka oliwy do smażenia
  • 2 surowe, białe kiełbaski o łącznej wadze 20 dag
  • kopiasta łyżka posiekanej zieleniny (może być kompozycja)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, zalewamy rosołem, dodajemy mrożone jarzyny, gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 min.

Obrane z błon kiełbasy wyrabiamy z dodatkiem zieleniny na jednolitą masę, formujemy zgrabne klopsiki. Gdy zupa się zagotuje, wrzucamy przygotowane klopsiki, całość gotujemy na średnim ogniu. Zupa będzie gotowa. gdy klopsiki wypłyną na powierzchnię. Podajemy gorącą, z ziemniakami z wody, polanymi skwarkami ze świeżej słoniny.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *