Zupa jabłkowa z rodzynkami

Składniki

  • 4-5 jabłek typu Golden
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki stołowe cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 kawałek cynamonu

Przygotowanie

Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić najpierw w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne, a potem w plasterki.

Gotować 4 szklanki wody i wrzucić do niej pokrojone jabłka, rodzynki, cynamon i cukier.

Gotować na wolnym ogniu, aż jabłka zmiękną.

Wtedy na chwilę zdjąć garnek z ognia, aby wyrzucić cynamon i zagęścić zupę mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody.

Ponownie zagotować, ciągle mieszając.

Już po zdjęciu z ognia dodać sok z cytryny.

Podawać na ciepło, ale można tę zupę równie dobrze przed podaniem schłodzić.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *