Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Składniki

  • garść suszonych grzybów
  • 1 porcja włoszczyzny z kapustą
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • sól, pieprz
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 listki laurowe
  • 3-4 ziarna pieprzu
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • warzywna przyprawa typu vegeta

Przygotowanie

Włoszczyznę dokładnie oczyścić i drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać rozdrobnioną włoszczyznę i dusić na niewielkim ogniu do chwili, gdy jarzynki zmiękną i staną się przezroczyste. Zalać 4 szklankami wody z dodatkiem łyżeczki przyprawy warzywnej i gotować na małym ogniu 30-40 minut. Przecedzić (jarzynki można wykorzystać do przygotowania smacznego omletu lub sufletu, wystarczy połączyć je z 2 żółtkami i pianą z 2 białek oraz 1 łyżeczką przesianej pszennej mąki, a następnie usmażyć lub wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika). Grzybki dokładnie umyć, zalać 2 szklankami wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i szczyptę soli, gotować do miękkości, przecedzić. Oba wywary połączyć i zagotować. Grzybki pokroić w cienkie paseczki, dodać do wywaru razem z posiekaną zieleniną, ewentualnie doprawić.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *