Zupa grzybowa z makaronem

Składniki

  • 30 dag grzybów (mogą być suszone lub pieczarki)
  • 2 kostki bulionu grzybowego i 1 warzywnego
  • cebula
  • łyżka masła
  • szklanka makaronu, np. świderki
  • liść laurowy
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • serek topiony pieczarkowy
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy w garnku na maśle. Dodajemy kostki bulionowe, ziele, liść laurowy i wlewamy 2 litry wody. Dodajemy umyte, drobno pokrojone grzyby i gotujemy (pieczarki 20, inne około 50 minut).

Wsypujemy makaron, gotujemy do miękkości. Serek roztapiamy w wywarze, wlewamy do zupy. Doprawiamy i posypujemy koperkiem.

1 Comment

  1. grzybiarz

    Uwielbiam tę zupę, moglbym ja jesc i jesc:) Do dzis nie moge pojac, jak w dzieciństwie moglem nie lubić grzybów i zupy grzybowej. Dobrze że współczesne babcie, w tym moja, lubią zbierać grzyby. I całe szczęście że innych składników zupy nie trzeba szukać w lesie:)

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *