Składniki
- 30 dag grzybów (mogą być suszone lub pieczarki)
- 2 kostki bulionu grzybowego i 1 warzywnego
- cebula
- łyżka masła
- szklanka makaronu, np. świderki
- liść laurowy
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- serek topiony pieczarkowy
- koperek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy w garnku na maśle. Dodajemy kostki bulionowe, ziele, liść laurowy i wlewamy 2 litry wody. Dodajemy umyte, drobno pokrojone grzyby i gotujemy (pieczarki 20, inne około 50 minut).
Wsypujemy makaron, gotujemy do miękkości. Serek roztapiamy w wywarze, wlewamy do zupy. Doprawiamy i posypujemy koperkiem.
Uwielbiam tę zupę, moglbym ja jesc i jesc:) Do dzis nie moge pojac, jak w dzieciństwie moglem nie lubić grzybów i zupy grzybowej. Dobrze że współczesne babcie, w tym moja, lubią zbierać grzyby. I całe szczęście że innych składników zupy nie trzeba szukać w lesie:)