Składniki
- 10 dag grzybów suszonych
- 250 g makaronu łazanki
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- ziele angielskie
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- mały pojemnik śmietany kremówki
- sok z połowy cytryny
- posiekana natka pietruszki
- liść laurowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Suszone grzyby dobrze umyć, zalać 1,5 litra ciepłej wody i odstawić na 2 godziny do namoczenia.
Ugotować do miękkości w tej samej wodzie.
Wywar odcedzić (zostawić), grzyby pokroić na drobne paseczki i włożyć spowrotem do wywaru.
Obrane i umyte warzywa pokroić w drobną kostkę i włożyć do grzybów razem z wszystkimi przyprawami.
Gotować razem około 30 minut (można uzupełnić ilość wody gdyby znacznie ubyło).
Na patelni roztopić masło, wsypać mąkę i zrobić zasmażkę.
Dodać do zupy i zagotować.
Na koniec doprawić śmietaną i sokiem z cytryny.
Podawać z ugotowanymi łazankami.