Zupa grzybowa z łazankami

Składniki

  • 10 dag grzybów suszonych
  • 250 g makaronu łazanki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • mały pojemnik śmietany kremówki
  • sok z połowy cytryny
  • posiekana natka pietruszki
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Suszone grzyby dobrze umyć, zalać 1,5 litra ciepłej wody i odstawić na 2 godziny do namoczenia.

Ugotować do miękkości w tej samej wodzie.

Wywar odcedzić (zostawić), grzyby pokroić na drobne paseczki i włożyć spowrotem do wywaru.

Obrane i umyte warzywa pokroić w drobną kostkę i włożyć do grzybów razem z wszystkimi przyprawami.

Gotować razem około 30 minut (można uzupełnić ilość wody gdyby znacznie ubyło).

Na patelni roztopić masło, wsypać mąkę i zrobić zasmażkę.

Dodać do zupy i zagotować.

Na koniec doprawić śmietaną i sokiem z cytryny.

Podawać z ugotowanymi łazankami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *