Zupa grzybowa kresowa

Składniki

  • 6 sporych suszonych grzybków
  • 5 łyżek kaszy perłowej
  • 3/4 szklanki gotowanego zimnego mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • posiekana natka pietruszki lub koperek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Grzyby dzień wcześniej zalać przegoto­waną, najlepiej źródlaną wodą, gdy na- pęcznieją pokroić w cieniutkie paseczki.

Do rondelka włożyć grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, i kaszę.

Dodać łyże­czkę soli i szczyptę pieprzu, zalać dwoma litrami wody – gotować na małym ogniu mniej więcej godzinę.

Cebulę drobno po­siekać i udusić na tłuszczu, dodać do zupy i dalej gotować około 20 minut.

Przesianą mąkę wymieszać z 2-3 łyżkami mleka, dobrze wymieszać aby nie porobiły się kluchy, wlać pozostałe mleko, raz jeszcze wymieszać i wlać do zupy.

Gotować 15 minut na małym ogniu, stale mieszając.

Przed podaniem obficie posypać posiekaną natką lub koperkiem.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *