Składniki
- 6 sporych suszonych grzybków
- 5 łyżek kaszy perłowej
- 3/4 szklanki gotowanego zimnego mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 cebule
- posiekana natka pietruszki lub koperek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Grzyby dzień wcześniej zalać przegotowaną, najlepiej źródlaną wodą, gdy na- pęcznieją pokroić w cieniutkie paseczki.
Do rondelka włożyć grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, i kaszę.
Dodać łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu, zalać dwoma litrami wody – gotować na małym ogniu mniej więcej godzinę.
Cebulę drobno posiekać i udusić na tłuszczu, dodać do zupy i dalej gotować około 20 minut.
Przesianą mąkę wymieszać z 2-3 łyżkami mleka, dobrze wymieszać aby nie porobiły się kluchy, wlać pozostałe mleko, raz jeszcze wymieszać i wlać do zupy.
Gotować 15 minut na małym ogniu, stale mieszając.
Przed podaniem obficie posypać posiekaną natką lub koperkiem.