Zupa grysikowa

Składniki

  • 20 g grysiku z orkiszu
  • 2 szklanki bulionu jarzynowego (z kostki)
  • 200 g warzyw ? marchewka, por, seler, kalafior itp.
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki białego wina
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 mała cebula
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i pod­smażyć na rozgrzanym oleju.

Wsypać grysik i jeszcze przez chwilę smażyć.

Dodać bulion i gotować 10 minut.

Warzywa oczyścić, obrać, umyć, roz­drobnić i dodać do gorącej zupy, ugoto­wać do miękkości.

Wlać śmietanę, przy­prawić i posypać posiekaną natką pietru­szki.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *