Zupa gryczana

Składniki

  • gicz cielęca lub 20 dag żeberek wieprzowych
  • 2 torebki kaszy gryczanej (ok. 20 dag)
  • marchewka
  • pietruszka
  • po kawałku selera i pora
  • dymka lub mała cebula
  • 4 ziemniaki
  • 8 szklanek wody
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku, ewentualnie kapelusz suszonego grzyba

Przygotowanie

Włożyć do garnka mięso z grzybem i cebulą, wlać wodę, posolić. Gotować ok. 30 minut, wsypać kaszę i gotować 20 minut. Dodać drobno pokrojone warzywa, a kiedy będą prawie miękkie, dołożyć pokrojone w plasterki ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Mięso wyjąć, ostudzić, pokroić w kostkę i dodać do zupy.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *