Zupa gruszkowa z makaronem

Składniki

  • 60 dag gruszek
  • 1 szklanka śmietany
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1/2 opakowania makaronu
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Kilka gruszek odkładamy, pozostałe kroimy na niewielkie kawałki.

Pokrojone gruszki zalewamy litrem wrzątku. Wsypujemy 1/2 cynamonu, goździki i cukier. Chwilę gotujemy.

Do zupy wlewamy zahartowaną kilkoma łyżkami wrzątku śmietanę, mieszamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Zupę podajemy z makaronem. Dekorujemy cząstkami gruszek i listkami mięty, posypujemy cynamonem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *