Zupa grochowa na wędzonce

Składniki

  • 30 dag grochu łuskanego (najlepiej połówki)
  • 15 dag boczku wędzonego (chudego)
  • 25 dag włoszczyzny (1 marchew, 1pietruszka, kawałek selera, biała część pora)
  • 2 l wody
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 dag tłuszczu
  • 3 łyżki mąki
  • majeranek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól

Przygotowanie

Groch przebrać, opłukać i namoczyć na około godzinę w zimnej przegotowanej wodzie.

Ugotować w tej samej wodzie.

Gdy jest miękki, osolić.

Ugotować wywar z boczku i pokrojonych w kosteczkę wszystkich warzyw.

Przelać do garnka, w którym jest ugotowany groch.

Cebulę obrać, pokroić i usmażyć na jasnozłoty kolor.

Dodać zrumienioną na suchej patelni mąkę.

Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą na jednolitą rzadką masę.

Połączyć z zupą, włożyć boczek pokrojony w kostkę i zagotować.

Przyprawić do smaku czosnkiem, solą i majerankiem.

Można podawać z grzankami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *