Składniki
- 30 dag grochu łuskanego (najlepiej połówki)
- 15 dag boczku wędzonego (chudego)
- 25 dag włoszczyzny (1 marchew, 1pietruszka, kawałek selera, biała część pora)
- 2 l wody
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- 2 dag tłuszczu
- 3 łyżki mąki
- majeranek
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
Przygotowanie
Groch przebrać, opłukać i namoczyć na około godzinę w zimnej przegotowanej wodzie.
Ugotować w tej samej wodzie.
Gdy jest miękki, osolić.
Ugotować wywar z boczku i pokrojonych w kosteczkę wszystkich warzyw.
Przelać do garnka, w którym jest ugotowany groch.
Cebulę obrać, pokroić i usmażyć na jasnozłoty kolor.
Dodać zrumienioną na suchej patelni mąkę.
Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą na jednolitą rzadką masę.
Połączyć z zupą, włożyć boczek pokrojony w kostkę i zagotować.
Przyprawić do smaku czosnkiem, solą i majerankiem.
Można podawać z grzankami.