Składniki
- 1 szklanka fasoli
- kość mięsna
- kostka rosołowa
- 3 średnie marchewki
- 4 ziemniaki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 cebula
- liść laurowy
- 3 ziarenka pieprzu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Do garnka nalać około 3/4 wody i zagotować.
Następnie wrzucić kostkę mięsną albo kawałek drobiu i kostkę rosołową.
Gotować około 5 minut na wolnym ogniu.
Wrzucić fasolę i pozostawić na pół godziny, żeby się gotowało.
Wywar posolić i doprawić pieprzem według uznania.
Dorzucić ziarenka pieprzu i liście laurowe.
Warzywa obrać.
Marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, a pietruszkę i seler zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Po 30 minutach od wrzucenia fasoli, warzywa dodawać kolejno do garnka i wciąż gotować na zwiększonym ogniu.
Dodać także obraną cebulę.
Całość gotować jeszcze około 20 minut, aż fasola i warzywa będą miękkie.
Fasolę można namoczyć na noc przed gotowaniem w zimnej wodzie.