Zupa fasolowa

Składniki

  • 1 szklanka fasoli
  • kość mięsna
  • kostka rosołowa
  • 3 średnie marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka pieprzu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Do garnka nalać około 3/4 wody i zagotować.

Następnie wrzucić kostkę mięsną albo kawałek drobiu i kostkę rosołową.

Gotować około 5 minut na wolnym ogniu.

Wrzucić fasolę i pozostawić na pół godziny, żeby się gotowało.

Wywar posolić i doprawić pieprzem według uznania.

Dorzucić ziarenka pieprzu i liście laurowe.

Warzywa obrać.

Marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, a pietruszkę i seler zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Po 30 minutach od wrzucenia fasoli, warzywa dodawać kolejno do garnka i wciąż gotować na zwiększonym ogniu.

Dodać także obraną cebulę.

Całość gotować jeszcze około 20 minut, aż fasola i warzywa będą miękkie.

Fasolę można namoczyć na noc przed gotowaniem w zimnej wodzie.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *