Zupa cytrynowa z indykiem

Składniki

  • 2 cytryny
  • 20 dkg pieczonej lub wędzonej piersi indyka
  • 2 pory (30 dkg)
  • 4 szklanki bulionu
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 1/2 pojemnika śmietany (10 dkg)
  • 2 łyżki zasmażki
  • 1 łyżka posiekanej zieleniny
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Cytryny wyszorować, cieniutko skroić skórkę, pokroić w wiórki, z cytryn wycisnąć 6 łyżek soku.

Pory oczyścić, umyć i pokroić w krążki.

Bulion podgrzać.

Masło rozgrzać w rondlu, wrzucić pory, smażyć mieszając przez 2 minuty.

Zalać gorącym bulionem i przykryć.

Gotować przez 5 minut na małym ogniu.

Mięso pokroić w paski.

Zieleninę, skórkę z cytryn i zasmażkę dodać do zupy, zagotować.

Zdjąć z ognia.

Żółtka rozmącić, stopniowo dodawać do nich sok z cytryny, potem śmietanę.

Powoli wlać do zupy, mieszając.

Wrzucić mięso, zupę podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia.

Przyprawić solą i pieprzem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *