Składniki
- 2 cytryny
- 20 dkg pieczonej lub wędzonej piersi indyka
- 2 pory (30 dkg)
- 4 szklanki bulionu
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 1/2 pojemnika śmietany (10 dkg)
- 2 łyżki zasmażki
- 1 łyżka posiekanej zieleniny
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Cytryny wyszorować, cieniutko skroić skórkę, pokroić w wiórki, z cytryn wycisnąć 6 łyżek soku.
Pory oczyścić, umyć i pokroić w krążki.
Bulion podgrzać.
Masło rozgrzać w rondlu, wrzucić pory, smażyć mieszając przez 2 minuty.
Zalać gorącym bulionem i przykryć.
Gotować przez 5 minut na małym ogniu.
Mięso pokroić w paski.
Zieleninę, skórkę z cytryn i zasmażkę dodać do zupy, zagotować.
Zdjąć z ognia.
Żółtka rozmącić, stopniowo dodawać do nich sok z cytryny, potem śmietanę.
Powoli wlać do zupy, mieszając.
Wrzucić mięso, zupę podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia.
Przyprawić solą i pieprzem.