Składniki
- 1 słoiczek chrzanu 200 ml lub świeżo starty chrzan
- 3 kawałki białej kiełbasy
- 2 cebule
- grzyby suszone
- cukier
- mała śmietana 18%
- 2 łyżki mąki (niekoniecznie)
- 4 jajka
- 1 liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Nastawić wodę około 1,5 litra z cebulą i przyprawami.
Dodać opłukaną białą kiełbasę.
Gotować około 30 minut.
Po tym czasie wyjąć kiełbasę z wywaru.
Dodać chrzan.
Zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną schłodzonej zupy (nie jest to konieczne, jeśli nie chce się mieć gęstej zupy).
Doprawić śmietaną oraz solą i cukrem do smaku.
Jaja ugotować na twardo i podzielić na ćwiartki.
Ugotowaną kiełbasę pokroić na kawałki i wrzucić na talerz nalanej zupy.
Zupę podawać bardzo gorącą.