Zupa chrzanowa

Składniki

  • 1 słoiczek chrzanu 200 ml lub świeżo starty chrzan
  • 3 kawałki białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • grzyby suszone
  • cukier
  • mała śmietana 18%
  • 2 łyżki mąki (niekoniecznie)
  • 4 jajka
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Nastawić wodę około 1,5 litra z cebulą i przyprawami.

Dodać opłukaną białą kiełbasę.

Gotować około 30 minut.

Po tym czasie wyjąć kiełbasę z wywaru.

Dodać chrzan.

Zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną schłodzonej zupy (nie jest to konieczne, jeśli nie chce się mieć gęstej zupy).

Doprawić śmietaną oraz solą i cukrem do smaku.

Jaja ugotować na twardo i podzielić na ćwiartki.

Ugotowaną kiełbasę pokroić na kawałki i wrzucić na talerz nalanej zupy.

Zupę podawać bardzo gorącą.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *