Zupa cebulowa z grzankami

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • 1,5 l wody
  • minikostka smażona cebula
  • kostka bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • żółty ser
  • bułka
  • łyżka margaryny
  • łyżka masła

Przygotowanie

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na roztopionej margarynie, pod koniec dodajemy pokruszoną minikostkę smażona cebula. Mieszamy i chwilę smażymy.

Wodę zagotowujemy w garnku, wrzucamy kostkę bulionu i podsmażoną cebulę. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut.

Zupę miksujemy i doprawiamy pozostałymi przyprawami do smaku. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Robimy grzanki. Na patelni roztapiamy masło. Bułkę kroimy w kostkę i rumienimy na złoto na stopionym maśle. Zupę rozlewamy do talerzy. Wrzucamy grzanki i posypujemy serem.

Zupę, bez grzanek, można też posypać startym żóttym serem i zapiec w piekarniku.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *