Składniki
- 1 kg cebuli
- 1,5 l wody
- minikostka smażona cebula
- kostka bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- żółty ser
- bułka
- łyżka margaryny
- łyżka masła
Przygotowanie
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na roztopionej margarynie, pod koniec dodajemy pokruszoną minikostkę smażona cebula. Mieszamy i chwilę smażymy.
Wodę zagotowujemy w garnku, wrzucamy kostkę bulionu i podsmażoną cebulę. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut.
Zupę miksujemy i doprawiamy pozostałymi przyprawami do smaku. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Robimy grzanki. Na patelni roztapiamy masło. Bułkę kroimy w kostkę i rumienimy na złoto na stopionym maśle. Zupę rozlewamy do talerzy. Wrzucamy grzanki i posypujemy serem.
Zupę, bez grzanek, można też posypać startym żóttym serem i zapiec w piekarniku.