Składniki
- 1 torebka mrożonej brukselki (40-50 dag)
- 20 dag wędzonego chudego boczku
- 1 cebula
- 5 szklanek esencjonalnego rosołu z kostki (drobiowy, warzywny, grzybowy) lub wody z dodatkiem warzywnej przyprawy typu vegeta
- garść posiekanej zieleniny (koperek, natka
pietruszki, szczypiorek) - 1 łyżka oliwy, oleju lub margaryny
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Zalać rosołem z kostki, dodać umyty boczek i gotować 15 minut. Wrzucić brukselkę (nie trzeba jej uprzednio rozmrażać) i gotować do miękkości. Wyjąć boczek i pokroić w drobną kostkę, dodać z powrotem do zupy. Doprawić. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną. Podawać z pieczywem lub z rumianymi grzankami z jasnego albo ciemnego pieczywa.