Składniki
- 20 dag papryki zielonej lub czerwonej
- 25 dag pomidorów czerwonych
- 50 dag ziemniaków
- 15 dag marchwi
- 10 dag cebuli
- 10 dag selera
- 5 dag tłuszczu lub oliwa
- 2,5 łyżki mąki
- przyprawa do zup
- 1/2 pęczka naci pietruszki
- czosnek
- ziele angielskie
- pieprz
Przygotowanie
Paprykę oczyścić z nasion.
Warzywa obrać, umyć, pokrajać razem z papryką i cebulą w paski, udusić na oliwie, dodając pokrajane pomidory i ziele angielskie.
Umyte ziemniaki obrać, pokrajać w kostkę i ugotować.
Gdy miękkie, wszystko razem połączyć, dolać tyle wody, ile potrzeba zupy (4-5 szklanek).
Sporządzić zasmażkę, dodać do zupy, doprawić do smaku przyprawą do zup i czosnkiem.
Posypać posiekaną nacią pietruszki.