Zupa bałkańska

Składniki

  • 20 dag papryki zielonej lub czerwonej
  • 25 dag pomidorów czerwonych
  • 50 dag ziemniaków
  • 15 dag marchwi
  • 10 dag cebuli
  • 10 dag selera
  • 5 dag tłuszczu lub oliwa
  • 2,5 łyżki mąki
  • przyprawa do zup
  • 1/2 pęczka naci pietruszki
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • pieprz

Przygotowanie

Paprykę oczyścić z nasion.

Warzywa obrać, umyć, pokrajać razem z papryką i cebulą w paski, udusić na oliwie, dodając pokrajane pomidory i ziele angielskie.

Umyte ziemniaki obrać, pokrajać w kostkę i ugotować.

Gdy miękkie, wszystko razem połączyć, dolać tyle wody, ile potrzeba zupy (4-5 szklanek).

Sporządzić zasmażkę, dodać do zupy, doprawić do smaku przyprawą do zup i czosnkiem.

Posypać posiekaną nacią pietruszki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *