Zupa bakłażanowa

Składniki

  • 2 średnie bakłażany
  • 20 dag pieczarek
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki, bazylia)
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie śmietana lub mleko w proszku

Przygotowanie

Bakłażany umyć, usunąć ogonki i upiec na ruszcie w piekarniku (można zawi­nąć je w aluminiową folię, ale nie jest to konieczne). Grzyby oczyścić i grubo po­szatkować. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami i razem z grzybami udusić na tłuszczu, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody.

Zalać 4-6 szklankami gorącej wody z do­datkiem przyprawmy warzywnej, zagotować. Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać. Ziemniaki obrać, po­kroić w kostkę i razem z czosnkiem dodać do zupy.

Gotować do miękkości na niewiel­kim ogniu. Doprawić. Jeśli lubimy zupy zabielane, możemy wlać do garnka pół szklanki śmietany rozprowadzonej w kilku łyżkach lekko ostudzonej zupy, lub cztery łyżeczki mleka w proszku, również roz­puszczonego w ostudzonej zupie.

Upieczo­ne bakłażany obrać i pokroić w kostkę. Świeże pomidory sparzyć wrzątkiem, na­stępnie zanurzyć w zimnej wodzie i obrać ze skórki, również pokroić w kostkę. Bak­łażany, pomidory i posiekaną zieleninę de­likatnie wymieszać z gorącą zupą.

Podawać od razu, z dodatkiem chrupiącego pieczywa lub grzanek.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *