Składniki
- 50 dag ziemniaków
- 5 szklanek rosołu z kostki
- 15 dag wędzonego kurczaka lub indyka
- 1/4 sporego selera
- 2 spore cebule
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 jajka
- starta gałka muszkatołowa
- garść posiekanej zieleniny (tymianek, natka pietruszki)
- sok z ćwiartki cytryny lub 2 łyżeczki octu winnego
- sól
- listek laurowy
Przygotowanie
Mięso drobiowe pokroić w kostkę. Cebule pokroić w kostkę, seler zetrzeć na tarce o dużych otworach i skropić sokiem z cytryny, a następnie obie jarzynki zeszklić na tłuszczu.
Zalać koncentratem pomidorowym rozrobionym z połową szklanki wody, dodać listek laurowy i pokrojone mięso. Dusić 10 minut. Zalać rosołem z kostki, ewentualnie doprawić do smaku i zagotować.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Żółtka lekko ubić z dodatkiem odrobiny wody, dodać do zupy i delikatnie wymieszać.
Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.