Ziemniaczanka bełchatowska

Składniki

  • 50 dag ziemniaków
  • 5 szklanek rosołu z kostki
  • 15 dag wędzonego kurczaka lub indyka
  • 1/4 sporego selera
  • 2 spore cebule
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 jajka
  • starta gałka muszkatołowa
  • garść posiekanej zieleniny (tymianek, natka pietruszki)
  • sok z ćwiartki cytryny lub 2 łyżeczki octu winnego
  • sól
  • listek laurowy

Przygotowanie

Mięso drobiowe pokroić w kostkę. Ce­bule pokroić w kostkę, seler zetrzeć na tarce o dużych otworach i skropić so­kiem z cytryny, a następnie obie jarzynki zeszklić na tłuszczu.

Zalać koncentratem pomidorowym rozrobionym z połową szklanki wody, dodać listek laurowy i po­krojone mięso. Dusić 10 minut. Zalać rosołem z kostki, ewentualnie doprawić do smaku i zagotować.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Żółtka lekko ubić z dodat­kiem odrobiny wody, dodać do zupy i delikatnie wymieszać.

Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *