Wywar z kurczaka

Składniki

(6-7 szklanek)

  • 1 kg kurczaka
  • 10 szklanek zimnej wody
  • 2 marchewki (grubo pokrojone)
  • 1 mały kawałek selera (grubo pokrojony)
  • 1 cebula (grubo pokrojona)
  • szczypta tymianku
  • szczypta szałwii
  • szczypta oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz

Przygotowanie

Do garnka wlać zimną wodę.

Włożyć kurczaka oraz pozostałe składniki.

Doprowadzić do wrzenia.

Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 3-4 godziny, zbierając często tłuszcz i szumowiny z powierzchni.

Wyjąć mięso, kości i warzywa.

Rosół przecedzić.

Rosół ma najlepszy smak po odstaniu przez 24 godziny.

Używać według potrzeby.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *