Składniki
- 1 niewielka główka młodej kapusty (ok. 30 dag)
- 4 szklanki esencjonalnego rosołu z kostki (warzywny, drobiowy)
- 1 pęczek cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- 50 dag starych ziemniaków
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju
- 1 niewielkie udko wędzonego kurczaka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Dymki razem ze szczypiorkiem drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, zalać rosołem i zagotować.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy razem z udkiem kurczaka i gotować około 15 minut – ziemniaki powinny się rozgotować.
Wyjąć udko i oddzielić mięso od kości, pokroić w drobną kostkę.
Zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować, doprawić do smaku.
Kapustę oczyścić i pokroić w cienkie paseczki, czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać, dodać do zupy i gotować około 5 minut, stale mieszając.
Dodać rozdrobnione mięso i dobrze wymieszać.
Podawać najlepiej w glinianych lub ceramicznych kokilkach, z dodatkiem świeżego pieczywa.