Wiosenny kapuśniaczek

Składniki

  • 1 niewielka główka młodej kapusty (ok. 30 dag)
  • 4 szklanki esencjonalnego rosołu z kostki (warzywny, drobiowy)
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 dag starych ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju
  • 1 niewielkie udko wędzonego kurczaka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Dymki razem ze szczypiorkiem drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, zalać rosołem i zagotować.

Ziemniaki obrać i po­kroić w kostkę, dodać do zupy razem z udkiem kurczaka i gotować około 15 minut – ziemniaki powinny się rozgotować.

Wyjąć udko i oddzielić mięso od kości, pokroić w drobną kostkę.

Zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować, doprawić do smaku.

Kapustę oczyścić i pokroić w cien­kie paseczki, czosnek zmiażdżyć lub drob­no posiekać, dodać do zupy i gotować oko­ło 5 minut, stale mieszając.

Dodać roz­drobnione mięso i dobrze wymieszać.

Po­dawać najlepiej w glinianych lub ceramicz­nych kokilkach, z dodatkiem świeżego pieczywa.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *