Składniki
- 1-2 wędzone udka kurczaka lub kawałek wędzonego indyka (około 30 dag)
- 50 dag dobrej kiszonej kapusty
- 1 szklanka kwasu z kapusty
- listek laurowy
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, cukier, pieprz lub papryka
Przygotowanie
Wędzone mięso zalać zimną wodą, dodać przekrojone na pół ząbki czosnku oraz listek laurowy i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, gotować tak długo, aby powstał esencjonalny rosół. Mięso wyjąć i rozdrobnić. Wywarem zalać odciśniętą kapustę, doprawić do smaku i gotować na małym ogniu, aż kapusta nieco zmięknie (nie powinna się rozgotować!). Dodać szklankę kwasu kapuścianego i raz jeszcze zagotować – sprawdzić smak. Podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami. Kwaśnica, jak sama nazwa wskazuje, powinna być kwaśna, a także dość pikantna.