Składniki
- 3-4 przepiórki (25 dag)
- 1 i 1/4 l bulionu warzywnego z kostki
- 1/2 pęczka natki
- sól
- pieprz
Na kluseczki:
- 2/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- tłuszcz do formy
Przygotowanie
Umyte przepiórki włożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu, dodając sól i pieprz do smaku.
Wbić jajka do miski. Ubijać trzepaczką, dolewając małymi porcjami mleko. Masę jajeczną posolić, przelać do natłuszczonego prostokątnego naczynia. Umieścić je w większym naczyniu z wrzącą wodą i gotować masę na parze pod przykryciem 30-40 minut.
Po ugotowaniu masę lekko przestudzić, wyjąć na deskę i pokroić na romby.
Przepiórki wyjąć z rosołu, oddzielić mięso od kości i pokroić na nieduże kawałki.
Rosół doprawić do smaku solą oraz pieprzem, podawać z mięsem przepiórczym oraz kluseczkami, posypany siekaną natką.
Smaczna zupa, choć nie przepadam za przepiórkami, wolę widzieć te przepiórki jako żywe a nie na talerzu.