Rosół z przepiórek

Składniki

  • 3-4 przepiórki (25 dag)
  • 1 i 1/4 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1/2 pęczka natki
  • sól
  • pieprz

Na kluseczki:

  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie

Umyte przepiórki włożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu, dodając sól i pieprz do smaku.

Wbić jajka do miski. Ubijać trzepaczką, dolewając małymi porcjami mleko. Masę jajeczną posolić, przelać do natłuszczonego prostokątnego naczynia. Umieścić je w większym naczyniu z wrzącą wodą i gotować masę na parze pod przykryciem 30-40 minut.

Po ugotowaniu masę lekko przestudzić, wyjąć na deskę i pokroić na romby.

Przepiórki wyjąć z rosołu, oddzielić mięso od kości i pokroić na nieduże kawałki.

Rosół doprawić do smaku solą oraz pieprzem, podawać z mięsem przepiórczym oraz kluseczkami, posypany siekaną natką.

1 Comment

  1. norman

    Smaczna zupa, choć nie przepadam za przepiórkami, wolę widzieć te przepiórki jako żywe a nie na talerzu.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *