Rosół z kury z kostką z mleczka jajecznego

Składniki

Rosół z kury:

  • 1 kura rosołowa (ok. 7,5 kg)
  • 1 por (ok. 250 g)
  • 1 pietruszka korzeniowa (ok. 75 g)
  • sól
  • pieprz
  • 100 g drobnego makaronu
  • 1 pęczek natki pietruszki

Mleczko jajeczne:

  • 2 jajka
  • 3/8 l mleka
  • sól

Przygotowanie

Rosół z kury – Oczyścić por, bardzo dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą i pokroić na duże kawałki.

Korzeń pietruszki również bardzo dokładnie umyć. Odciąć nać, ale nie wyrzucać, bo tez się ją ugotuje.

Kurę rosołową starannie umyć pod bieżącą zimną wodą.

Natkę pietruszki należy posiekać tuż przed podaniem (gdyż inaczej zbyt się obsuszy) i posypać nią rosół.

Mleczko jajeczne – Aby w czasie kąpieli wodnej forma z masą jajeczną nie stała na dnie garnka, należy tam umieścić krążek uformowany z długiego skręconego paska folii aluminiowej.

W czasie kąpieli wodnej forma z masą jajeczną musi stać do połowy zanurzona w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Przyrządzanie rozpocząć na ok. 1 1/2 godziny przed jedzeniem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *