Rosół warzywny z ziemniaczanymi kluseczkami

Składniki

  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 250 g mączystych ziemniaków
  • 1 1/4 łyżki mąki
  • 1 1/4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • pieprz
  • 1/4 pęczka szczypiorku

Przygotowanie

Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Seler umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paseczki. Pietruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Podgrzać bulion warzywny i włożyć do niego przygotowane warzywa. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 25 min, aż warzywa zmiękną.

W tym czasie ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce do jarzyn. Wycisnąć w ściereczce sok z ziemniaków. Miąższ wymieszać z mąką, bułką tartą i odrobiną soli.

W garnku zagotować osoloną wodę. Z masy ziemniaczanej formować kluseczki mniej więcej wielkości wiśni. Gotować kluseczki w niezbyt wzburzonym wrzątku ok. 10 minut.

Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozgrzać masło na teflonowej patelni i podsmażyć
w nim cebulę na złocistożółty kolor. Szczypiorek umyć, otrząsnąć z wody i bardzo drobno posiekać.

Gotowe kluseczki wyjąć z wody i włożyć do zupy, po czym przyprawić ją do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć na wierzch podsmażoną cebulę i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *