Składniki
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 mały korzeń pietruszki
- 400 ml bulionu warzywnego
- 250 g mączystych ziemniaków
- 1 1/4 łyżki mąki
- 1 1/4 łyżki bułki tartej
- sól
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka masła
- pieprz
- 1/4 pęczka szczypiorku
Przygotowanie
Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Seler umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paseczki. Pietruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Podgrzać bulion warzywny i włożyć do niego przygotowane warzywa. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 25 min, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce do jarzyn. Wycisnąć w ściereczce sok z ziemniaków. Miąższ wymieszać z mąką, bułką tartą i odrobiną soli.
W garnku zagotować osoloną wodę. Z masy ziemniaczanej formować kluseczki mniej więcej wielkości wiśni. Gotować kluseczki w niezbyt wzburzonym wrzątku ok. 10 minut.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozgrzać masło na teflonowej patelni i podsmażyć
w nim cebulę na złocistożółty kolor. Szczypiorek umyć, otrząsnąć z wody i bardzo drobno posiekać.
Gotowe kluseczki wyjąć z wody i włożyć do zupy, po czym przyprawić ją do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć na wierzch podsmażoną cebulę i posypać posiekanym szczypiorkiem.