Rosół królewski

Składniki:

  • 1 duża drobiowa porcja rosołowa albo 1/2 kg skrzydełek kurzych
  • 1?2 suszone grzybki
  • 1 niewielki burak
  • 1 duża cebula
  • 1 porcja włoszczyzny z kapustą
  • 7 ziarenek ziarnistego pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej typu
    vegeta
  • 10 dag cienkiego makaronu (nitki,
    gwiazdki, zacierki)
  • garść posiekanej zieleniny (koperek, natka
    pietruszki)

Przygotowanie

Cebulę przekroić na połowę i włożyć na 5 minut do nagrzanego piekarnika lub przyrumienić na suchej patelni. Mięso umyć pod bieżącą wodą, zalać ośmioma szklankami zimnej wody z przyprawą warzywną, dodać pieprz i zagotować na małym ogniu. Włoszczyznę poszatkować. Dodać do zupy z przypieczoną cebulą, umytymi grzybkami i obranym buraczkiem. Gotować do miękkości, przecedzić i doprawić do smaku. Wywar raz jeszcze zagotować na niewielkim ogniu, dodać makaron i gotować ok. 3-4 minuty (według przepisu na opakowaniu). Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną. Mięso i jarzynki z rosołu można wykorzystać do przygotowania dobrego farszu do naleśników lub uszek.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *