Składniki:
- 1 duża drobiowa porcja rosołowa albo 1/2 kg skrzydełek kurzych
- 1?2 suszone grzybki
- 1 niewielki burak
- 1 duża cebula
- 1 porcja włoszczyzny z kapustą
- 7 ziarenek ziarnistego pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej typu
vegeta - 10 dag cienkiego makaronu (nitki,
gwiazdki, zacierki) - garść posiekanej zieleniny (koperek, natka
pietruszki)
Przygotowanie
Cebulę przekroić na połowę i włożyć na 5 minut do nagrzanego piekarnika lub przyrumienić na suchej patelni. Mięso umyć pod bieżącą wodą, zalać ośmioma szklankami zimnej wody z przyprawą warzywną, dodać pieprz i zagotować na małym ogniu. Włoszczyznę poszatkować. Dodać do zupy z przypieczoną cebulą, umytymi grzybkami i obranym buraczkiem. Gotować do miękkości, przecedzić i doprawić do smaku. Wywar raz jeszcze zagotować na niewielkim ogniu, dodać makaron i gotować ok. 3-4 minuty (według przepisu na opakowaniu). Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną. Mięso i jarzynki z rosołu można wykorzystać do przygotowania dobrego farszu do naleśników lub uszek.