Rosół galicyjski

Składniki

  • 2 l wody
  • 50 dag kury
  • białe wytrawne wino
  • 10 dag kapusty włoskiej
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • natka pietruszki
  • kawałek selera
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kurę umyć, zalać zimną wodą, posolić i gotować na małym ogniu pod przykryciem.

Pietruszkę i seler umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę razem z kapustą, dodać do rosołu pod koniec gotowania i ugotować do miękkości.

Mięso wyjąć, pokrajać w paseczki.

Marchew umyć, obrać, opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiemwina, ugotować, pokrajać w paseczki, połączyć z rosołem, mięsem i posiekaną natką pietruszki.

Doprawić do smaku.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *