Rosół częstochowski

Składniki

  • 1 niewielki kurczak
  • 1 duża porcja włoszczyzny z kapustą
  • 2 jajka
  • 1-2 cebule
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 10 dag tartej bułki
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, tymianek)
  • 1 łyżka przyprawy typu vegeta
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól
  • ziele angielskie

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Włoszczyznę oczyścić i ze­trzeć na tarce z dużymi otworami lub drob­no poszatkować, dodać do cebuli, podlać łyżką wody i dusić na małym ogniu do chwili, gdy zmiękną i staną się przezroczys­te.

Kurczaka umyć, dodać do jarzynek i za­lać siedmioma szklankami wody, dodać ziele angielskie i gotować na małym ogniu do miękkości.

Przecedzić (mięso wykorzys­tać do przygotowania drugiego dania, a ja­rzynki – do kolacji). Ser wymieszać z prze­sianą mąką, tartą bułką, połową posiekanej zieleniny i żółtkami oraz gałką muszkato­łową.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z masą serową i formować małe kuleczki. Rosół zagotować z łyżką vegety, doprawić do smaku i wrzucić serowe kluseczki – kiedy wypłyną, będą ugotowane.

Przed podaniem posypać pozostałą posiekaną zieleniną.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *