Składniki
- 1 niewielki kurczak
- 1 duża porcja włoszczyzny z kapustą
- 2 jajka
- 1-2 cebule
- 2 czubate łyżki mąki
- 1 łyżka oleju
- 10 dag startego żółtego sera
- 10 dag tartej bułki
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, tymianek)
- 1 łyżka przyprawy typu vegeta
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
- ziele angielskie
Przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Włoszczyznę oczyścić i zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub drobno poszatkować, dodać do cebuli, podlać łyżką wody i dusić na małym ogniu do chwili, gdy zmiękną i staną się przezroczyste.
Kurczaka umyć, dodać do jarzynek i zalać siedmioma szklankami wody, dodać ziele angielskie i gotować na małym ogniu do miękkości.
Przecedzić (mięso wykorzystać do przygotowania drugiego dania, a jarzynki – do kolacji). Ser wymieszać z przesianą mąką, tartą bułką, połową posiekanej zieleniny i żółtkami oraz gałką muszkatołową.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z masą serową i formować małe kuleczki. Rosół zagotować z łyżką vegety, doprawić do smaku i wrzucić serowe kluseczki – kiedy wypłyną, będą ugotowane.
Przed podaniem posypać pozostałą posiekaną zieleniną.