Pożywna kartoflanka

Składniki

  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 10 dag gotowanej szynki w plastrach
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 suszony grzybek
  • 4 szklanki rosołu (może być z koncentratu)
  • 1 /2 szklanki śmietany (kwaśnej lub słodkiej – według upodobań)
  • 2 łyżki oliwy
  • liść laurowy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • zielenina

Przygotowanie

Rozdrobnione ziemniaki, cebulę i marchewki podsma­żyć na rozgrzanej oliwie, często mieszając.

Gdy cebu­la się zeszkli, a warzywa lekko zrumienią, zalać je rosołem, dodać grzybek, przyprawy i gotować, aż ziemniaki będą miękkie (około 10 minut).

Zupę zmiksować, doprawić do smaku, połączyć ze spienioną śmietaną, rozlać na talerze i posypać posiekaną szynką i zieleniną.

Bardzo smaczna jest z dodatkiem młodych, podsmażanych ziemniaków.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *