Składniki
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- 10 dag gotowanej szynki w plastrach
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 suszony grzybek
- 4 szklanki rosołu (może być z koncentratu)
- 1 /2 szklanki śmietany (kwaśnej lub słodkiej – według upodobań)
- 2 łyżki oliwy
- liść laurowy
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- zielenina
Przygotowanie
Rozdrobnione ziemniaki, cebulę i marchewki podsmażyć na rozgrzanej oliwie, często mieszając.
Gdy cebula się zeszkli, a warzywa lekko zrumienią, zalać je rosołem, dodać grzybek, przyprawy i gotować, aż ziemniaki będą miękkie (około 10 minut).
Zupę zmiksować, doprawić do smaku, połączyć ze spienioną śmietaną, rozlać na talerze i posypać posiekaną szynką i zieleniną.
Bardzo smaczna jest z dodatkiem młodych, podsmażanych ziemniaków.