Poznańska zupa kalafiorowa

Składniki

  • 1 młody kalafior (50 dag)
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 40 dag ziemniaków
  • 1/2 szklanki śmietany (18%)
  • 2 łyżki margaryny lub masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka przesianej mąki pszennej
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • 1 łyżka margaryny
  • sól
  • pieprz
  • garść posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki, bazylia)

Przygotowanie

Włoszczyznę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami, zeszklić na łyżce tłuszczu, zalać czterema szklankami gorącej wody z łyżeczką wa­rzywnej przyprawy, zagotować.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, kalafior podzielić na różyczki, a głąb pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować do miękkości.

Z mar­garyny i mąki ulepić kulkę, wrzucić do zupy i zagotować.

Zdjąć z ognia.

Śmietanę ubić z jajkami, dodać kilka łyżek zupy, wymieszać i wlać z powrotem do garnka.

Doprawić.

Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *