Składniki
- 1 młody kalafior (50 dag)
- 1 porcja włoszczyzny
- 40 dag ziemniaków
- 1/2 szklanki śmietany (18%)
- 2 łyżki margaryny lub masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka przesianej mąki pszennej
- warzywna przyprawa typu vegeta
- 1 łyżka margaryny
- sól
- pieprz
- garść posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki, bazylia)
Przygotowanie
Włoszczyznę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami, zeszklić na łyżce tłuszczu, zalać czterema szklankami gorącej wody z łyżeczką warzywnej przyprawy, zagotować.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, kalafior podzielić na różyczki, a głąb pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować do miękkości.
Z margaryny i mąki ulepić kulkę, wrzucić do zupy i zagotować.
Zdjąć z ognia.
Śmietanę ubić z jajkami, dodać kilka łyżek zupy, wymieszać i wlać z powrotem do garnka.
Doprawić.
Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.