Składniki
- 70 dag wołowiny na rosół (bez kości)
- 2 łyżki bulionu w proszku
- 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
- 2 duże cebule
- 20 dag suchej kiełbasy krakowskiej
- 2 duże kiszone ogórki
- 5 suszonych pomidorów
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki harissy
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- sól
- pieprz czarny
- 30 dag gęstej, tłustej śmietany
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
Mięso zalać 6 szklankami wody, dodać bulion, przykryć, zagotować. Dodać oczyszczoną włoszczyznę, gotować pod przykryciem na maleńkim ogniu ok. 2 godzin, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Ostudzić.
Ugotowane mięso wyjąć, pokroić w kostkę. Wywar – po zebraniu nadmiaru tłuszczu – przecedzić przez sitko i ponownie wlać do garnka. Cebulę i kiełbasę obrać, pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na kawałki, a ogórki w kostkę.
W dużym garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać ogórki i pomidory, chwilę dusić razem.
Zalać wywarem, dodać kiełbasę i ugotowaną wołowinę, zagotować na silnym ogniu.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, harissą, sokiem i skórką z cytryny.
Śmietanę wymieszać z posiekaną natką, przełożyć do miseczki, podawać osobno.