Pikantna zupa warzywna

Składniki

  • 70 dag wołowiny na rosół (bez kości)
  • 2 łyżki bulionu w proszku
  • 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
  • 2 duże cebule
  • 20 dag suchej kiełbasy krakowskiej
  • 2 duże kiszone ogórki
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki harissy
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz czarny
  • 30 dag gęstej, tłustej śmietany
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Mięso zalać 6 szklankami wody, dodać bulion, przykryć, zagotować. Dodać oczyszczoną włoszczyznę, gotować pod przykryciem na maleńkim ogniu ok. 2 godzin, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Ostudzić.

Ugotowane mięso wyjąć, pokroić w kostkę. Wywar – po zebraniu nadmiaru tłuszczu – przecedzić przez sitko i ponownie wlać do garnka. Cebulę i kiełbasę obrać, pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na kawałki, a ogórki w kostkę.

W dużym garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać ogórki i pomidory, chwilę dusić razem.

Zalać wywarem, dodać kiełbasę i ugotowaną wołowinę, zagotować na silnym ogniu.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, harissą, sokiem i skórką z cytryny.

Śmietanę wymieszać z posiekaną natką, przełożyć do miseczki, podawać osobno.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *