Składniki
- 20 dag kaszy gryczanej
- 2?3 dag suszonych grzybów
- porcja włoszczyzny bez kapusty
- 1 duża cebula
- oliwa lub olej słonecznikowy
- posiekana natka pietruszki
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
Przygotowanie
Włoszczyznę i cebulę drobno posiekać lub utrzeć na tarce jarzynowej z dużymi otworami, chwilę dusić na tłuszczu, a gdy jarzyny zmiękną i staną się przezroczyste, zalać dwoma litrami wrzątku, dodać sól, pieprz i ziele angielskie.
Grzyby umyć i pokroić w paseczki, dodać do zupy.
Kaszę gryczaną umyć, dodać do zupy i gotować na małym ogniu do miękkości.
Przed podaniem dodać posiekaną natkę.
Do zupy można także dodać pokrojone w kostkę ziemniaki – wrzucić, kiedy kasza będzie na wpół miękka.