Krupnik wegetariański

Składniki

  • 20 dag kaszy gryczanej
  • 2?3 dag suszonych grzybów
  • porcja włoszczyzny bez kapusty
  • 1 duża cebula
  • oliwa lub olej słonecznikowy
  • posiekana natka pietruszki
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty

Przygotowanie

Włoszczyznę i cebulę drobno posiekać lub utrzeć na tarce jarzynowej z du­żymi otworami, chwilę dusić na tłuszczu, a gdy jarzyny zmiękną i staną się prze­zroczyste, zalać dwoma litrami wrzątku, dodać sól, pieprz i ziele angielskie.

Grzyby umyć i pokroić w paseczki, dodać do zupy.

Kaszę gryczaną umyć, dodać do zupy i go­tować na małym ogniu do miękkości.

Przed podaniem dodać posiekaną natkę.

Do zupy można także dodać pokrojone w kostkę ziemniaki – wrzucić, kiedy kasza będzie na wpół miękka.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *