Krupnik polski

Składniki

  • 1 kg wołowiny (szponder)
  • 12 dkg kaszy jęczmiennej
  • włoszczyzna
  • 4 małe grzyby suszone
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka stołowa masła
  • natka pietruszki
  • vegeta
  • pieprz

Przygotowanie

Wołowinę gotujemy w 2 litrach wody na małym ogniu.

Po godzinie gotowania dodajemy włoszczyznę i 4 małe suszone grzyby.

Gdy mięso jest miękkie,rosół przelewamy przez sito.

Mięso kroimy w kostkę, jarzyny i grzyby w paski.

Z rosołu odlewamy pół litra wywaru dopraiwamy vegetą do smaku i gotujemy w nim 12 dkg kaszy.

Gdy kasza się rozgotuje dodajemy łyżkę masła i przez chwilę ucieramy.

Ugotowaną kaszę łączymy z rosołem i dodajemy 3 pokrojone w kostkę ziemniaki.

Stawiamy na ogniu na około 15 minut.

Wówczas dodajemy pokrojone w kostkę mięso, jarzyny i grzyby.

Dopraweiamy pieprzem, vegetą i przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *