Królewska pomidorowa

Składniki

  • 1 puszka pomidorów w zalewie (40 dag)
  • 4 cebule
  • 3 pory (tylko białe części)
  • 6 szklanek esencjonalnego rosołu z kostki
    (warzywny, drobiowy)
  • sól, cukier
  • 15 dag szynki lub 8 parówek
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • duża garść posiekanej zieleniny (bazylia,
    natka pietruszki, tymianek)
  • groszek ptysiowy lub świeżo przygotowane chrupiące grzanki

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę, pory w półplasterki. Zeszklić razem na tłuszczu. Pomidory rozgnieść widelcem i razem z zalewą dodać do cebuli i porów. Dusić na małym ogniu około 15 minut. Przetrzeć przez sito, doprawić solą i cukrem. Przecier wymieszać z rosołem z kostki, zagotować. Wędlinę pokroić w kostkę (parówki uprzednio obrać z osłonek), dodać do zupy i raz jeszcze zagotować. Zdjąć z ognia, dodać groszek ptysiowy i posiekaną zieleninę, dobrze wymieszać.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *