Składniki
- 1 puszka pomidorów w zalewie (40 dag)
- 4 cebule
- 3 pory (tylko białe części)
- 6 szklanek esencjonalnego rosołu z kostki
(warzywny, drobiowy) - sól, cukier
- 15 dag szynki lub 8 parówek
- 1 łyżka masła lub margaryny
- duża garść posiekanej zieleniny (bazylia,
natka pietruszki, tymianek) - groszek ptysiowy lub świeżo przygotowane chrupiące grzanki
Przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę, pory w półplasterki. Zeszklić razem na tłuszczu. Pomidory rozgnieść widelcem i razem z zalewą dodać do cebuli i porów. Dusić na małym ogniu około 15 minut. Przetrzeć przez sito, doprawić solą i cukrem. Przecier wymieszać z rosołem z kostki, zagotować. Wędlinę pokroić w kostkę (parówki uprzednio obrać z osłonek), dodać do zupy i raz jeszcze zagotować. Zdjąć z ognia, dodać groszek ptysiowy i posiekaną zieleninę, dobrze wymieszać.