Kartoflanka z knedlami

Składniki

  • 1/4 pęczka pietruszki
  • 200 g gotowanych ziemniaków o zwartym miąższu
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 1 małe jajko
  • sól
  • pieprz
  • tarta gałka muszkatołowa
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Przygotowanie

Pietruszkę umyć i otrząsnąć z wody. Obszczypać listki i drobno posiekać.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Tarte ziemniaki wymieszać z jajkiem, masłem i pietruszką. Masę przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną gaiki muszkatołowej.

Zagotować bulion. Z ziemniaczanego ciasta oproszonymi mąką dłońmi formować kluseczki wielkości orzecha włoskiego.

Następnie wrzucać kluseczki do gorącego, ale nie wrzącego bulionu i gotować na małym ogniu około 10 minut.

Szczypiorek umyć, otrząsnąć z wody i drobno pokroić. Posypać nim gotową zupę, wlać ją do ogrzanego wcześniej talerza i podawać.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *