Składniki
- 1/4 pęczka pietruszki
- 200 g gotowanych ziemniaków o zwartym miąższu
- 1 łyżeczka miękkiego masła
- 1 małe jajko
- sól
- pieprz
- tarta gałka muszkatołowa
- 350 ml bulionu warzywnego
- 1/2 pęczka szczypiorku
Przygotowanie
Pietruszkę umyć i otrząsnąć z wody. Obszczypać listki i drobno posiekać.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Tarte ziemniaki wymieszać z jajkiem, masłem i pietruszką. Masę przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną gaiki muszkatołowej.
Zagotować bulion. Z ziemniaczanego ciasta oproszonymi mąką dłońmi formować kluseczki wielkości orzecha włoskiego.
Następnie wrzucać kluseczki do gorącego, ale nie wrzącego bulionu i gotować na małym ogniu około 10 minut.
Szczypiorek umyć, otrząsnąć z wody i drobno pokroić. Posypać nim gotową zupę, wlać ją do ogrzanego wcześniej talerza i podawać.