Składniki
- 200 g mączystych ziemniaków
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 pełnoziarnisty tost
- 1 łyżka tartego sera gouda (30%)
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- sól
- czarny pieprz
- tarta gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Szalotkę i ząbek czosnku obrać i posiekać.
Rozgrzać masło w teflonowym garnku. Szalotkę i czosnek zeszklić na małym ogniu. Dodać pokrojone ziemniaki i zalać bulionem warzywnym. Wszystko gotować na małym ogniu około 20 minut.
Tost posypać żółtym serem i zapiekać w rozgrzanym grillu, aż ser zacznie się topić.
Zupę przetrzeć mikserem. Dodać kwaśną śmietanę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pokroić tost w niewielkie kostki i włożyć do głębokiego talerza. Zalać zupą.