Kartoflanka z grzankami serowymi

Składniki

  • 200 g mączystych ziemniaków
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 pełnoziarnisty tost
  • 1 łyżka tartego sera gouda (30%)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • sól
  • czarny pieprz
  • tarta gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Szalotkę i ząbek czosnku obrać i posiekać.

Rozgrzać masło w teflonowym garnku. Szalotkę i czosnek zeszklić na małym ogniu. Dodać pokrojone ziemniaki i zalać bulionem warzywnym. Wszystko gotować na małym ogniu około 20 minut.

Tost posypać żółtym serem i zapiekać w rozgrzanym grillu, aż ser zacznie się topić.

Zupę przetrzeć mikserem. Dodać kwaśną śmietanę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Pokroić tost w niewielkie kostki i włożyć do głębokiego talerza. Zalać zupą.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *