Składniki
- 1 porcja włoszczyzny
- 4 duże ziemniaki
- 2 łyżki margaryny lub masła
- 4 szklanki rosołu z kostki
- 2 serdelki lub 4 parówki
- 1 szklanka śmietany
- garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, koperek) - sól, pieprz
Przygotowanie
Włoszczyznę oczyścić i drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Zeszklić na stopionym tłuszczu, zalać rosołem z kostki i gotować 10 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Z serdelków zdjąć osłonki, pokroić je w plasterki i dodać do zupy, raz jeszcze doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością ostudzonej zupy, dolać do zupy i wymieszać, doprawić do smaku. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.