Kartoflanka skierniewicka

Składniki

  • 1 porcja włoszczyzny
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki margaryny lub masła
  • 4 szklanki rosołu z kostki
  • 2 serdelki lub 4 parówki
  • 1 szklanka śmietany
  • garść posiekanej zieleniny (natka
    pietruszki, koperek)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Włoszczyznę oczyścić i drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Zeszklić na stopionym tłuszczu, zalać rosołem z kostki i gotować 10 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Z serdelków zdjąć osłonki, pokroić je w plasterki i dodać do zupy, raz jeszcze doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością ostudzonej zupy, dolać do zupy i wymieszać, doprawić do smaku. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *