Kapuśniak z pomidorami

Składniki

  • 60 dag kapusty białej
  • 25 dag pomidorów
  • 10 dag pietruszki
  • 10 dag marchwi
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki smalcu
  • 3 łyżki mąki
  • cukier
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • nać pietruszki
  • sól

Przygotowanie

Kapustę oczyścić, obrać i poszatkować, połączyć z obranymi warzywami, pokrajanymi w kostkę lub utartymi.

Następnie zalać dwoma litrami wrzącej wody i ugotować do miękkości.

Pomidory poddusić, przetrzeć i dodać do kapuśniaku.

Jeżeli będzie za mało kwaśny, dodać trochę kwasu na żur.

Cebulę przesmażyć, wsypać mąkę, lekko zrumienić, dodać do kapuśniaku.

Przyprawić do smaku.

Posypać posiekaną nacią pietruszki.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *