Składniki
- 30 dag kiszonej kapusty
- 3 litry bulionu
- 5 g suszonych grzybów
- 15 dag pora
- 15 dag marchwi
- 10 dag swojskiej kiełbasy
- 15 dag ziemniaków
- przyprawa w płynie Maggi
- 2 liście laurowe
- majeranek
- zielona pietruszka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Por pokroić w plasterki.
Bulion zagotować, wrzucić do niego marchew, por, opłukane suszone grzybki i liście laurowe.
Gotować około 10 minut.
Następnie dodać kiszoną kapustę i gotować około 60 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
Swojską kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować jeszcze 5 minut.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Ugotować osobno, odcedzić i dodać do zupy.
Następnie dodać przyprawę w płynie Maggi, majeranek, pokrojoną zieloną pietruszkę, sól i pieprz.