Kapuśniak z kiszonej kapusty

Składniki

  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 3 litry bulionu
  • 5 g suszonych grzybów
  • 15 dag pora
  • 15 dag marchwi
  • 10 dag swojskiej kiełbasy
  • 15 dag ziemniaków
  • przyprawa w płynie Maggi
  • 2 liście laurowe
  • majeranek
  • zielona pietruszka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Por pokroić w plasterki.

Bulion zagotować, wrzucić do niego marchew, por, opłukane suszone grzybki i liście laurowe.

Gotować około 10 minut.

Następnie dodać kiszoną kapustę i gotować około 60 minut pod przykryciem na średnim ogniu.

Swojską kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować jeszcze 5 minut.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Ugotować osobno, odcedzić i dodać do zupy.

Następnie dodać przyprawę w płynie Maggi, majeranek, pokrojoną zieloną pietruszkę, sól i pieprz.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *