Kapuśniak z białej kapusty

Składniki

  • 3 l bulionu
  • 50 dag białej kapusty
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 20 dag ziemniaków
  • 20 dag cebuli
  • 15 dag marchwi
  • 7 dag pietruszki
  • 5 dag selera
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Bulion zagotować.

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki i opłukać.

Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew pokroić w plasterki, a pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do gotującego się bulionu włożyć ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i liści laurowe.

Gotować 10 minut na średnim ogniu.

Białą kapustę opłukać i poszatkować.

Dodać do gotującej się zupy i gotować około 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem.

Wędzony boczek pokroić w kostkę i zrumienić na oleju.

Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Dodać do boczku i razem smażyć.

Następnie dodać do zupy i razem gotować jeszcze około 5 minut.

Na koniec dodać majeranek, sól i pieprz.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *