Składniki
- 3 l bulionu
- 50 dag białej kapusty
- 15 dag wędzonego boczku
- 20 dag ziemniaków
- 20 dag cebuli
- 15 dag marchwi
- 7 dag pietruszki
- 5 dag selera
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- majeranek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Bulion zagotować.
Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki i opłukać.
Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew pokroić w plasterki, a pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do gotującego się bulionu włożyć ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i liści laurowe.
Gotować 10 minut na średnim ogniu.
Białą kapustę opłukać i poszatkować.
Dodać do gotującej się zupy i gotować około 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
Wędzony boczek pokroić w kostkę i zrumienić na oleju.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Dodać do boczku i razem smażyć.
Następnie dodać do zupy i razem gotować jeszcze około 5 minut.
Na koniec dodać majeranek, sól i pieprz.