Kapuśniak staropolski

Składniki

  • 2 l wody
  • 50 dag kości
  • 25 dag włoszczyzny
  • 30 dag kapusty kwaszonej
  • 2 dag grzybów suszonych
  • 5 dag powideł śliwkowych
  • 4 dag tłuszczu
  • 2 dag mąki
  • sól
  • cukier
  • jałowiec

Przygotowanie

Ugotować wywar z kości i włoszczyzny.

Kapustę zalać wywarem i gotować do miękkości.

Grzyby ugotować i pokroić w paski.

Dodać do kapusty grzyby wraz z wywarem, w którym się gotowały.

Dodać powidła śliwkowe.

Całość zaprawić zasmażką z tłuszczu i mąki.

Dodać przyprawy i zagotować.

Utrzymywać w stanie wrzenia jeszcze kilka minut.

Podawać z ziemniakami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *