Składniki
- 50 dag kiszonej kapusty
- 2 duże kartofle
- 1,5 l wody
- 1 cebula
- 2-3 kostki maggi
- 10 dag kiełbasy
- 1 ząbek czosnku
- 5 dag tłuszczu
- 4-5 ziaren jałowca
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Kapustę kiszoną odcisnąć i przepłukać (gdy jest bardzo kwaśna – obgotować przez 5 minut w nie solonej wodzie i odcedzić lub, lepiej, dodać odpowiednią ilość kapusty słodkiej).
W szybkowarze przysmażyć na tłuszczu pokrojoną kiełbasę oraz oczyszczoną i posiekaną cebulę, wrzucić na to kapustę, kartofle i przyprawy.
Zalać wodą i dodać kostki maggi.
Zamknąć szybkowar i ogrzewać 40 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Po otwarciu szybkowaru sprawdzić smak i ewentualnie dosolić.