Kapuśniak po alzacku

Składniki

  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 2 duże kartofle
  • 1,5 l wody
  • 1 cebula
  • 2-3 kostki maggi
  • 10 dag kiełbasy
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 dag tłuszczu
  • 4-5 ziaren jałowca
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kapustę kiszoną odcisnąć i przepłukać (gdy jest bardzo kwaśna – obgotować przez 5 minut w nie solonej wodzie i odcedzić lub, lepiej, dodać odpowiednią ilość kapusty słodkiej).

W szybkowarze przysmażyć na tłuszczu pokrojoną kiełbasę oraz oczyszczoną i posiekaną cebulę, wrzucić na to kapustę, kartofle i przyprawy.

Zalać wodą i dodać kostki maggi.

Zamknąć szybkowar i ogrzewać 40 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Po otwarciu szybkowaru sprawdzić smak i ewentualnie dosolić.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *