Składniki
- 1/2 główki średniej kapusty włoskiej
- 75 dag ziemniaków
- 20 dag chudego boczku lub kawałek wędzonego indyka albo wędzone udko kurczaka
- 3 cebule
- warzywna przyprawa typu vegeta
- 1-2 listki laurowe
- 4 goździki
- 1 łyżka jagód jałowca
- garść posiekanej zieleniny (tymianek, natka pietruszki)
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę pokroić na ćwiartki, z każdej usunąć głąb i drobno poszatkować. Jedną cebulę i boczek pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu. Dodać kapustę i podgrzewać na małym ogniu, stałe mieszając, do chwili gdy kapusta nieco zmięknie. Warzywa z boczkiem zalać pięcioma szklankami gorącej wody z dodatkiem przyprawy warzywnej. Pozostałe cebule przekroić na połówki i każdą naszpikować goździkiem. Razem z przyprawami i połową zieleniny dodać do zupy. Gotować na niewielkim ogniu około 30 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w niewielką kostkę, dodać do zupy i gotować do miękkości. Wyjąć przyprawy i cebulę, ewentualnie doprawić. Przed podaniem obficie posypać pozostałą zieleniną.