Kapuśniak po adwokacku

Składniki

  • 1/2 główki średniej kapusty włoskiej
  • 75 dag ziemniaków
  • 20 dag chudego boczku lub kawałek wędzonego indyka albo wędzone udko kurczaka
  • 3 cebule
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • 1-2 listki laurowe
  • 4 goździki
  • 1 łyżka jagód jałowca
  • garść posiekanej zieleniny (tymianek, natka pietruszki)
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Kapustę pokroić na ćwiartki, z każdej usunąć głąb i drobno poszatkować. Jedną cebulę i boczek pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu. Dodać kapustę i podgrzewać na małym ogniu, stałe mieszając, do chwili gdy kapusta nieco zmięknie. Warzywa z boczkiem zalać pięcioma szklankami gorącej wody z dodatkiem przyprawy warzywnej. Pozostałe cebule przekroić na połówki i każdą naszpikować goździkiem. Razem z przyprawami i połową zieleniny dodać do zupy. Gotować na niewielkim ogniu około 30 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w niewielką kostkę, dodać do zupy i gotować do miękkości. Wyjąć przyprawy i cebulę, ewentualnie doprawić. Przed podaniem obficie posypać pozostałą zieleniną.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *