Kapuśniak mazurski

Składniki

  • 2,5 l wody
  • 500 g mięsa
  • 600 g kapusty
  • 800 g ziemniaków
  • 300 g włoszczyzny
  • 80 g słoniny
  • 40 g mąki
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • sól
  • suche nasiona kopru

Przygotowanie

W wodzie nastawić do gotowania mięso i gotować ok. 50 minut.

Obraną, umytą włoszczyznę zetrzeć na tarce z dużymi otworami, pory lub cebulę drobno pokroić.

Włoszczyznę krótko podsmażyć z częścią tłuszczu, dodać do wywaru razem z poszatkowaną kapustą i obranymi, pokrojonymi w kostkę ziemniakami.

Gotować 25 minut.

Z reszty tłuszczu i mąki zrobić jasną zasmażkę, podprawić zupę i zagotować.

Dodać przecier pomidorowy i przyprawić do smaku.

Wyjąc mięso, pokroić i wrzucić z powrotem do zupy.

 

1 Comment

  1. król

    Fajny przepis, wypróbowałem go, ale nie smakowało mi za bardzo, ogólnie nie przepadam za kapuśniakami, ale jak ktoś lubi te zupy to na pewno będzie mu smakować.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *