Składniki
- 2,5 l wody
- 500 g mięsa
- 600 g kapusty
- 800 g ziemniaków
- 300 g włoszczyzny
- 80 g słoniny
- 40 g mąki
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- sól
- suche nasiona kopru
Przygotowanie
W wodzie nastawić do gotowania mięso i gotować ok. 50 minut.
Obraną, umytą włoszczyznę zetrzeć na tarce z dużymi otworami, pory lub cebulę drobno pokroić.
Włoszczyznę krótko podsmażyć z częścią tłuszczu, dodać do wywaru razem z poszatkowaną kapustą i obranymi, pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
Gotować 25 minut.
Z reszty tłuszczu i mąki zrobić jasną zasmażkę, podprawić zupę i zagotować.
Dodać przecier pomidorowy i przyprawić do smaku.
Wyjąc mięso, pokroić i wrzucić z powrotem do zupy.
Fajny przepis, wypróbowałem go, ale nie smakowało mi za bardzo, ogólnie nie przepadam za kapuśniakami, ale jak ktoś lubi te zupy to na pewno będzie mu smakować.