Jarzynowe flaczki

Składniki

  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • biała część dorodnego pora
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • 1 porcjowy kalafior
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 kopiasta łyżeczka mąki
  • 1/2 lub więcej łyżeczki przyprawy do zup (w zależności od własnych upodobań smakowych
  • 4 łyżki utartego, żółtego sera
  • 4 cienkie naleśniki
  • majeranek
  • papryka słodka i ostra
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Do garnka wlać 6 szklanek wody, zagotować, wrzucić obraną, pokrojoną na niewielkie kawałki fa­solkę szparagową, obgotować przez 10 minut.

W łyżce oliwy podsmażyć krążki pora, uważając, by się nie zrumieniły, i dodać do gotującej się fasolki wraz z pozo­stałymi, pokrojonymi w drobne słupki jarzynami oraz po­dzielonym na różyczki kalafiorem.

Całość lekko posolić i gotować nie dłużej niż przez 15 minut (jarzyny powinny być miękkie, ale nierozgotowane).

Mąkę rozprowadzić w mleku, połączyć, cały czas lekko ubijając, z jogurtem i śmietaną.

Powstałym sosem zalać warzywa, dopra­wić do smaku, pamiętając, że flaczki powinny być pi­kantne.

Podawać lekko posypane zieleniną lub tartym serem z dodatkiem pokrojonych w cienki ?makaronik” naleśników.

 

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *