Składniki
- 3-4 duże buraki ćwikłowe
- 2-3 średnie marchewki
- 1-2 pory
- 1-2 cebule
- 1/2 selera korzeniowego
- 1/4 główki kapusty (biała łub włoska)
- 1 puszka konserwowej białej fasolki
- 20 dag pieczarek
- 3-4 duże ziemniaki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka śmietany
- koncentrat barszczu (w płynie łub proszku)
- 3 łyżeczki pszennej mąki
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżka przyprawy warzywnej typu vegeta
- duża garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek)
- 1-2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Buraki, marchewki i seler obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę, por i pieczarki oczyścić i drobno poszatkować, zeszklić na tłuszczu, dodać starte warzywa i dusić do miękkości, podlewając w razie potrzeby wodą. Zalać 6 szklankami wody z przyprawą warzywną i koncentratem pomidorowym, dodać przyprawy i zagotować. Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować do miękkości. Fasolę dodać do zupy razem z zalewą, dodać 2-3 łyżki koncentratu barszczu, zagotować i doprawić do smaku. Mąkę rozprowadzić wodą i dodać do zupy, zagotować, stale mieszając. Dodać śmietanę i posiekaną zieleninę, wymieszać.