Jarski barszczyk ukraiński

Składniki

  • 3-4 duże buraki ćwikłowe
  • 2-3 średnie marchewki
  • 1-2 pory
  • 1-2 cebule
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 1/4 główki kapusty (biała łub włoska)
  • 1 puszka konserwowej białej fasolki
  • 20 dag pieczarek
  • 3-4 duże ziemniaki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka śmietany
  • koncentrat barszczu (w płynie łub proszku)
  • 3 łyżeczki pszennej mąki
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżka przyprawy warzywnej typu vegeta
  • duża garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek)
  • 1-2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Buraki, marchewki i seler obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę, por i pieczarki oczyścić i drobno poszatkować, zeszklić na tłuszczu, dodać starte warzywa i dusić do miękkości, podlewając w razie potrzeby wodą. Zalać 6 szklankami wody z przyprawą warzywną i koncentratem pomidorowym, dodać przyprawy i zagotować. Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować do miękkości. Fasolę dodać do zupy razem z zalewą, dodać 2-3 łyżki koncentratu barszczu, zagotować i doprawić do smaku. Mąkę rozprowadzić wodą i dodać do zupy, zagotować, stale mieszając. Dodać śmietanę i posiekaną zieleninę, wymieszać.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *