Składniki
- 40 dag grochu
- 30 dag parówek
- mięsisty pomidor
- porcja włoszczyzny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Zalać groch sporą ilością wrzącej wody, a następnie przykryć i odstawić na 2 godziny. Odcedzić, zalać dwoma litrami świeżej wody i gotować na małym ogniu. Gdy będzie prawie miękki, dodać obraną włoszczyznę pokrojoną w słupki albo w kostkę.
Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki, dodać do zupy. Gotować do chwili, aż groch będzie całkiem miękki. Dodać koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i zagotować.
Doprawić zupę solą oraz pieprzem i zdjąć z ognia. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Do każdego talerza włożyć kilka kawałków pomidora, wlać zupę i posypać natką.
Podawać z pieczywem.