Grochówka z pomidorami

Składniki

  • 40 dag grochu
  • 30 dag parówek
  • mięsisty pomidor
  • porcja włoszczyzny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Zalać groch sporą ilością wrzącej wody, a następnie przykryć i odstawić na 2 godziny. Odcedzić, zalać dwoma litrami świeżej wody i gotować na małym ogniu. Gdy będzie prawie miękki, dodać obraną włoszczyznę pokrojoną w słupki albo w kostkę.

Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki, dodać do zupy. Gotować do chwili, aż groch będzie całkiem miękki. Dodać koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i zagotować.

Doprawić zupę solą oraz pieprzem i zdjąć z ognia. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Do każdego talerza włożyć kilka kawałków pomidora, wlać zupę i posypać natką.

Podawać z pieczywem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *