Składniki
- 250g żeberek
- 150g wędzonego boczku
- 8 średnich ziemniaków
- 400g kapusty kiszonej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- 6-7 suszonych grzybów
- 4 ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- 1 ząbek czosnku roztarty z solą
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Żeberka podzielić na kawałki, boczek pokroić w plastry.
Zalać 2 litrami wody, wrzucić ziele angielskie, liść laurowy oraz suszone grzyby (nie trzeba ich wcześniej moczyć).
Zagotować, zebrać szumowiny.
Gotować aż mięso będzie miękkie (ok.1,5 godziny).
Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, kapustę poszatkować, nie odciskając nadmiaru soku.
Kiedy mięso zmięknie, dodać ziemniaki.
Dopiero gdy będą miękkie, wrzucić kapustę i gotować przez 20 minut.
Przyprawić zupę solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem, dodać kminek i majeranek.