Flaki po lwowsku

Składniki

  • 1 kg flaków wołowych lub cielęcych
  • 20 dag kości wołowych
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 20 dag kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżka parmezanu
  • 1 listek laurowy
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • sól

Przygotowanie

Flaki dokładnie wyczyścić.

Natrzeć solą i kilkakrotnie wypłukać pod bieżącą ciepłą wodą.

Następnie zalać zimną wodą, zagotować i odcedzić.

Znowu zalać zimną wodą, zagotować i odcedzić.

Powtórzyć tę czynność jeszcze raz.

Następnie zalać zimną wodą i gotować do miękkości 3 – 4 godziny.

Następnie wystudzić i pokroić w cienkie paski.

Włoszczyznę oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn i podsmażyć na 1 łyżce masła.

Kapustę umyć i pokroić w szerokie paski.

W 3 szklankach wody ugotować włoszczyznę i kości.

Kości wyjąć.

Do wywaru z włoszczyzną dodać flaki i przyprawy.

Gotować jeszcze około 1 1/2 godziny.

Cebulę obrać, opłukać i pokroić w cienkie krążki.

Podsmażyć na oleju, oprószyć mąką, zrumienić, dodać do flaków i zagotować.

Śmietanę rozprowadzić rosołem z flaków i wymieszać z potrawą.

Na końcu dodać parmezan.

Na patelni zrumienić bułkę tartą i stopić pozostałą łyżkę masła.

Tuż przed podaniem polać flaki stopionym masłem z bułką tartą.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *